Tenuta Friggiali Brunello di Montalcino
Kuvaus
Friggiali, on latinalaisperäinen sana, tarkoittaen viileää, ja/tai tuulista kenttää. Sana kuvastaa tilan alkuperäistä, lounaaseen viettävää, sypressitasangon ylle 200-450 metrin korkeudelle kohoavaa sangiovese-tarhaa.
Maaperä on pääosin rouheaa kalkkikiveä. Tenuta Friggiali on perinteisen tyylinen Brunello on pari-kolme vuotta suurissa slavonialaisissa 30-50 hl tammisammioissa kypsytetty.
Hieman kulmia pyöristetty punaisten marjojen hallitsema yrttinen tuoksu. Mausteinen, kirsikkainen, pippurinen ja tanniininen makumaailma. Makuasioita, mutta ehkä parhaimmillaan vuoden parin kuluttua.
Sopii esimerkiksi nautiskelujuomaksi, riistan tai vaikka voimakkaiden juustojen kanssa.
Tuottajasta
Tenuta Friggiali sijaitsee tarunhohtoisen Montalcinon alueen Luoteeseen suuntautuvilla rinteillä. Kuten muutkin tuottajat alueella, ovat he keskittyneet vain yhden lajikkeen eli Sangiovesen kasvattamiseen, tai Brunellon kuten he lajiketta kutsuvat Montalcinon alueella. Montalcino sijaitsee Chiantin alueen kupeessa Toscanassa, mutta on huomattavasti kuumempi alue Chiantiin verrattuna.
Alueella viljellään Sangiovese Grosso-rypälekloonia, jonka on rypäleet ovat tavallisia Sangiovese kloonin rypäleitä suurempia kooltaan. Kypsyessään rypäleiden väri taittaa ruskeaan, josta nimi Brunello juontaa juurensa.
Friggialin palstat sijaitsevat Donna Olga ja Pietranera palstojen välissä. Donna Olga palstojen ollessa Montalcinon alueen korkeimmat. Tyylillisesti Friggialin viinit edustavat klassista valmiiksi kypsytettyä tyyliä. Ne hurmaavat tuoksun monimuotoisuudellaan ja maun pituudellaan.